Barnesko, bør de arves eller ikke

Med ujevne mellomrom bringes dette temaet på bane. Svaret er verken ja eller nei, men vær nøye på hva som arves.

Karl Jacob Solheim er en av veteranene i skobransjen og har fått spørsmålet utallige ganger. Derfor bestemte han seg derfor for å se nærmere på elementer som har betydning og, ikke minst, kartlegge forskningsresultater.

- Nærmest alle barn, hele 98 prosent, har helt normale føtter. Som voksne har faktisk 40 prosent av de samme barna ulike typer fotproblemer. Altså er det ganske alvorlige ting som skjer underveis og som skader føttene. 

Barns føtter vokser raskt

Barn vokser raskt, føttene vokser fem millimeter, per tre centimeter kroppslengdevekst. For de aller minste barna vokser foten halvannen millimeter per måned. Fra og med treårs-alderen vokser barnefoten én millimeter i måneden. I en undersøkelse utført av Universitetsklinikken i Tübingen viser at mer enn halvparten av barna mellom 2-14 år, bruker for små/korte sko. 

Følg med på utviklingen

Det er fullt ut dokumenterbart at sko som ikke passer foten, om de er for korte, for lange, for brede eller for smale, kan føre til skader på barnefoten. Påstanden dokumenteres av flere solide forskningsrapporter.

Foreldre anbefales å sjekke barneføttenes utvikling hver tredje/fjerde måned for å se at de har det bra. De færreste foreldre vet at dette er lurt.

Fothelse

Det er mange årsaker til feil utvikling eller mangelfull oppfølging av føttene. En årsak mange mener ligger til grunn for fotproblemer senere i livet er bruk av feil sko og lite aktivitet. 

Det anbefales at skoen skal være 12-16 millimeter lengre enn lengste tå, innvendig. Målingen må nødvendigvis gjøres både av føttene og inne i skoen. Løse innleggssåler er eksempelvis lette å måle/kontrollere. 

Fotens lengde i forhold til skoens, er viktig faktor, men også om foten er smal eller bred. Vi snakker ofte om ball-omfang (bredde og høyde over fotvrista) er tillegg som må tas hensyn til. 

Riktig sjekk

Når barns føtter skal sjekkes, bør barnet løpe litt rundt først, rett og slett for å strekke ut foten. Spesielt de minste barna tenderer til å krumme tærne når de skal prøve sko.

Å arve sko eller kjøpe ’secondhand’ sko er ikke feil, men skoene må passe føttene til de som skal bruke dem. Sørg for å kontrollere dette før de tas i bruk:

  • Er den brukte skoens yttersåle helt rett, altså uten skjevstilling?
  • Bærer innersålen preg av tidligere eiers føtter?

Dersom disse elementene gjør deg betenkt, anbefales det ikke å bruke skoene.

Oppgrader

Svært mange sko har uttakbare innleggssåler. Det anbefales på det sterkeste å skifte til fabrikknye såler i brukte sko.

Vi er i gjenbruksmodus, det er bra, men vi må ikke gå på akkord med kontrolloppgavene, fottøyet skal passe barnet, og ingen føtter er like. 

Kompetanse kan gjøre en livsvarig forskjell

Butikker som selger barnesko bør ha medarbeidere som er kunnskapsrike i forhold til barneføtter. Dette kan gjøre en forskjell i forhold til fothelse for resten av livet. 

Særlig viktig er det å ha kunnskap om hvilke modeller som egner seg best for de ulike fottyper i tidlig alder. Eksempelvis vil en voluminøs fot trives langt bedre med en sko som har tilstrekkelig ballomfang i forhold til fotens reelle behov.

De som jobber med barnesko bør minne foreldre om å følge nøye med på barnefotens vekst og utvikling. De fleste foreldre følger med på hud, hår og tenner, men alle er kanskje ikke klar over hvor forskjellige føtter er og hvor mye de vokser i løpet av barneårene.