Sopp kan også brukes som lær til sko og vesker

Lær er et høyt elsket materiale og har vært det i tusenvis av år. Det er både holdbart og allsidig.

Men så er skinnprodukter også i hardt vær om dagen. Storfe krever store landområder, og de får medfart for å slippe ut store mengder klimagasser.
Ettersom skinn kommer fra døde dyr, går også diskusjonen rundt produktets etikk.
Men behovet for et slitesterkt og eksklusivt materiale forsvinner ikke. Og med behov kommer ofte løsninger.

Vegansk lær
Det veganske læret har gjort sitt inntog, selv om det ikke har blitt veldig utbredt ennå. Men lær laget av sopp får ros fra faglig hold.

Den kjente Cambridge-biologen, Merlin Sheldrake, har i alle fall troa på at sopp er fremtiden. Vi må bare benytte potensialet. Nå samarbeider han med Tommy Hilfiger og andre kjente navn i moteindustrien om nettopp det.
- Jeg syns det er spennende å bistå moteverden på veien mot å bli mer bærekraftig. Det er så mye potensiale i sopp at vi kommer til å løse problemene vi møter på veien, sier han til The Guardian.

Markedet presses til å gjøre endringer
Sheldrake er slett ikke den eneste som er mer enn middels positiv til sopp.
På Vienna University of Technology sitter forsker Mitchell P. Jones. Han skriver i et innlegg i The Conversation at sopp kan forme fremtiden for bærekraftig mote.
Markedet presses til å ta inn produkter som svarer til nye krav.
– Skiftet i sosiale standarder er hovedgrunnen til at vi ser en bølge av syntetiske erstatninger på vei inn i markedet, skriver han.
Selv har han, sammen med forskerkolleger, skrevet om lær laget av sopp i en vitenskapelig artikkel i Nature, publisert tidligere i år.

Fem år gammelt patent
De første patentene på slikt sopp-fremstilt kunstlær ble tatt for omtrent fem år siden, skriver Jones.

Han forteller at det er røttene til soppen, mycelium, som blir brukt. De vokser under bakken.
Når røttene blir dyrket på sagflis eller avfall fra jordbruk, blir de til en tykk matte, forklarer Jones. Denne matten kan altså behandles slik at den ligner på lær.
En ekstra fordel med prosessen er at den ikke er avhengig av lys. Sopp bruker nemlig ikke fotosyntese for å vokse. Og dermed er sopp ikke en plante - men snarere nærmere beslektet med et dyr.

Lavt vannforbruk
Forsker Ambica Khurana fra Khalsa College for Women skriver i tidsskriftet Descriptio at materialet ser ut som lær bearbeidet for hånd. Det er også varmt å ta på og bøyelig.

En miljømessig fordel hun trekker frem er at stoffet trenger lite vann i produksjonen.
I første omgang er det luksusmote-industrien som har begynt i det små med å tilby produkter med det nye, kunstige læret. Men på sikt vil det bli rimeligere i pris og mer tilgjengelig, tror Merlin Sheldrake og Mitchell P. Jones.