Boozt vant skattesaken

Flere utenlandske nettbutikker kan følge etter at Boozt har vunnet over Skatteetaten i retten. Boozt slipper 45 millioner kroner i året i toll.

Norske bedrifter må betale toll på tekstilene som de tar inn i landet. Boozt slipper, og nå frykter bransjedirektør Bror William Stende og Virke at en kjempe som Zalando skal ta det samme avgiftsgrepet.

– De aller fleste norske butikker som selger merkevarer, er i konkurranse med Zalando. Når de sparer 10,7 prosent, vil jeg tro at de vil prøve det samme, sier Stende.

Vant skattesak
Han snakker om saken som Boozt har vunnet mot Skatteetaten. En dom i Borgarting lagmannsrett fastslår at de norske skattemyndighetene ikke kan nekte den svenske nettbutikken å bli med i voec-ordningen. Det er ordningen som gir utenlandske butikker et tollfritak på varer for opptil 3000 kroner.

Skatteetaten mener at Boozt skal stå i det vanlige momsregisteret. Men det har domstolene sagt nei til – først Oslo tingrett og nå Borgarting lagmannsrett.

– I 2022 utgjorde denne tollen om lag 45 millioner svenske kroner, forteller nettbutikken i en pressemelding.

Alvorlig!
– Dette er alvorlig for konkurransesituasjonen, mener Virke. – Tollfritaket gir en konkurransevridning mellom voec-registrerte virksomheter og virksomheter som er registrert i det ordinære mva-registeret.

Organisasjonen regner med at flere utenlandske nettbutikker kommer til å følge etter. Bransjedirektør Bror William Stende peker altså spesielt på én:

– Vi regner med at Zalando følger opp, og de er mye større enn Boozt, sier han.

Vi har spurt Zalando om det er aktuelt, men den tyske nettbutikken har foreløpig ikke svart på spørsmålet.

Finansdepartementet
Bror William Stende lover å fortsette å presse på for å få Finansdepartementet til å tette tollhullet som gjør det billigere å selge klær for utenlandske nettbutikker enn for norske konkurrenter.

– For Finansdepartementet var det en måte å få utenlandske butikker til å registrere seg. Men nå er markedet så modent at ordningen må fjernes – eller så må all toll fjernes. Det er jo dét vi egentlig vil, understreker han.

– Det er en absurd situasjon å ha toll for å beskytte en industri som ikke finnes lenger i Norge, sier Stende.

Forslag tar tid
Han peker på at SV har lagt inn et forslag. – For å tette dette skattejukset, som Stende uttrykker det. – Men det er først for 2026-budsjettet. Hvor mange arbeidsplasser skal forsvinne før det blir gjort noe med dette? spør han.

Ifølge Handelswatch vurderer Skatteetaten å anke avgjørelsen til Høyesterett.