Shopify og facebook shop

Shopify er en nettsidebygger (CMS) som er skreddersydd for netthandel. Dette er en løsningen kan passe for deg som ønsker å selge varer eller tjenester på nett, men som ikke har kompetanse om koding selv, forteller Ingrid Løkkevol Aasmundtveit og Marius Schafferer, INEVO.

Hva er Shopify?
Det gir deg mulighet til å komme i gang fort med nettbutikken og spare både tid og penger ved å ikke engasjere et eksternt byrå som setter opp en side fra scratch. Shopify gir deg tilgang til mange funksjoner og muligheter innenfor digital markedsføring uten at du trenger å være programmerer. Opplevelsen med å sette opp nettbutikken i et CMS er nokså sømløst og intuitivt, men det er et par ting du bør tenke på før du setter i gang.

Betalingsløsninger
Shopify har gjort det enkelt å koble til den digitale betalingsløsningen Stripe. Denne løsningen sørger for at du kan du motta betaling fra kundene med Mastercard og VISA. Stripe er en god løsning for de fleste og noe brukerne forventer som betalingsalternativ. Ønsker du å tilby andre betalingsløsninger som f.eks Vipps må du huske å ha på plass personvernerklæring og frakt og retur før du sender søknaden. I tillegg til Stripe anbefaler vi ofte å tilby betaling via Vipps eller Klarna fordi det er svært lettvint og kunder har høy tillit til disse selskapene. Tillit gir trygghet og dette minker terskelen for å gjennomføre et kjøp for kunden.

Uansett hvilken/hvilke betalingsløsninger du går for,  er det viktig å merke seg kostnaden hver enkelt leverandør tar per transaksjon. Dette gjelder også for bruken av Shopify som nettsidebygger. De tar en sum per transaksjon dersom du benytter deg av en annen løsning enn deres egen “Shopify Payments” (som per i dag ikke er tilgjengelig i Norge). Hvor høy prisen blir per transaksjon varierer utifra hvilken Shopify-avtale du velger.
Under følger et eksempel på kostnadene per transaksjon ved bruk av Vipps og Stripe med de to vanligste Shopify-avtalene for små/mellomstore bedrifter:

(Med forbehold om endring i pris, disse prisene er hentet ut tidlig 2021).

Integrasjoner
Dersom du skal selge varer fra din fysiske butikk i nettbutikken har Shopify noen gode løsninger som kan passe for deg. Dette avhenger av hvilket system du bruker for å holde styr på produktene i din butikk. For eksempel Izettle har en enkel integrasjon med Shopify hvor salg i den fysiske butikken påvirker sortimentet i nettbutikken og vice versa. Om en bruker en slik løsning er det viktig at de ansatte følger med på salg i nettbutikken til enhver tid når den fysiske butikken er åpen, slik at det ikke blir noe surr i sortimentet.

Digital markedsføring med Shopify
Shopify har et eget system for e-postutsendelse, analyse av trafikk og konverteringer (kjøp), integrasjon med Google Ads og det vi skal gå mer inn på i denne artikkelen - enkel integrasjon med Facebook Shops.

Facebook shops 
Facebook Shops er en shopping-opplevelse laget for mobil hvor man enkelt kan lage en nettbutikk skreddersydd for Facebook og Instagram. I Norge er Facebook Shops for øyeblikket et måte å tilgjengeliggjøre produkter, pris og produktbeskrivelser på Facebook og Instagram. Betalingen må skje på selve nettbutikken og i denne artikkelen viser vi hvordan du sette opp dette med Shopify som nettbutikkløsning. Selv om Facebook Shops i USA har mulighet for betaling gjennom facebook, er dette noe vi fremdeles venter på i Norge.   

Hva trenger du for å komme i gang?
Alt du trenger for å komme igang er en Facebook Business Manager-konto - se hvordan du går frem her.

Slik integrerer du facebook shop med Shopify
Når du er logget inn i Shopify, klikk “Facebook” i sidemenyen. Om denne ikke dukker opp automatisk, naviger til Shopify App Store og finn “Facebook” - By Shopify.


I Facebook Sales Channel under “Sell your Products on Facebook”, klikk “start setup”.

Trykk deretter “Connect account”. Videre kobler du Shopify kontoen opp mot din personlige Facebook-konto. Dette gjøres for at du skal ha tilgang til nettbutikken i Facebook Business Manager.
I “Facebook Business Manager” velger du riktig konto - du kan kun koble Facebook Business Manager til kontoer du har administratortilgang til.
Under “Facebook Page” velger du hvilken Facebook-side som skal kobles opp mot nettbutikken. Dette bestemmer hvilken Facebook-side som skal ha dine produkter tilgjengelig og som kan annonsere på dine vegne.
Neste punkt er “Data sharing”. Her kan du velge hvordan kundedata- og atferd samles inn i nettbutikken din. Vi anbefaler standard. Dette er det enkleste med tanke på GDPR (personvernforordningen). Her kan du også enkelt koble til en Facebook Pixel ved å klikke “add Facebook Pixel”

Når dette er gjort, sjekk gjerne at pikselen mottar aktivitet under “Datakilder/Data Sources” i Facebook Business Manager.

I “Facebook Commerce Account” lager du selve produktintegrasjonen som gjør det mulig å selge produktene dine gjennom Facebook og Instagram. Dette gjør du enkelt ved å klikke “Create new”, og vipps så gjør Shopify jobben for deg. Du får en e-post når “netthandelsprofilen” eller “Commerce accounten” er sendt til gjennomgang. Dette går som regel veldig raskt.
Deretter er det bare å klikke “Finish setup” så er integrasjonen på plass.

Når integrasjonen er på plass gjenstår det bare å velge “Facebook” under “Sales Channels and Apps” hvor du redigerer produkt- og kolleksjons informasjonen.

Fra Facebook Business Manager kan du også velge hva som skal ligge tilgjengelig.

(Skjermbilde fra “Handelsadministrasjon” i Facebook Business Manager)

Det er viktig å merke seg at produktene ikke vil importeres fra nettbutikken til Facebook før du slår av passordbeskyttelse (som er vanlig i en startfase mens man utvikler nettbutikken).

Lykke til!