Tollfrie tekstiler fra India

Snart kan norske importører ta inn tekstiler tollfritt fra India. – Det blir ikke noen massevandring over til India, men jeg tipper noen vil prøve, sier Virke-direktør Bror William Stende.

Norge og de andre Efta-landene er enige med India om en handelsavtale. – Dette er en svært viktig avtale for næringslivet, sier statsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

India i stedet for Kina
For motebransjen åpner avtalen for å kjøpe klær og andre tekstiler fra India i stedet for fra Kina. Bransjedirektør Bror William Stende i Virke regner med at de som har anledning til det, er klare for å flytte.
– Det er noe ekspertise som ligger i Kina som ikke ligger i India. Men det er snakk om ti prosent på prisen, og det er tross alt snakk om noen tonn som kommer inn hvert år, sier han.

Flere vil prøve
Stende understreker at Kina fremdeles er det største og viktigste landet for tekstilproduksjon. – Vi kommer nok ikke unna Kina, men kjempeaktører som for eksempel Ikea, Kid og Princess vil nok finne muligheter. Dette gjelder både klær og tekstiler generelt, og jeg tipper noen vil prøve, sier Stende.
Han regner ikke med noen massevandring. Og på sikt er han glad for å få stukket enda en kile i tollproblemet. – Vi vil jo fjerne tekstiltollen helt. Nå er den en ren avgift. Men det blir mindre og mindre, så da kan regjeringen forenkle hverdagen til norske bedrifter ved å fjerne den helt, sier han.

Eget kontor for norske bedrifter
Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre snakker heller om eksport enn om import. – Dette er et gjennombrudd som kan bety mye for arbeidsplasser over hele Norge, sier Vestre.
India har akseptert å ta inn en henvisning til menneskerettigheter i handelsavtalen. I avtalen bekrefter India også at landet vil gjennomføre konvensjoner om miljø, arbeidstagerrettigheter og likestilling.
Afta-landene forplikter seg til å arbeide for investeringer og flere arbeidsplasser i India. Landet starter et eget kontor for å hjelpe norske bedrifter med å operere i det indiske markedet.